Året 2017

Godmorgon 2018! Hur mår ditt huvud idag? Mitt är tungt men lätt på samma gång. Är blessed med de bästa kompisarna en kan tänka sig och kunde hållt på till morgonen om det inte vore för att jag ska åka till jobbet om en halvtimme.

I lördags tog jag alla mina grejer som stått hemma hos min mamma och installerade mig i min lägnehet. Äntligen. Har bott hos pappa/mamma sen den 12e när jag landade på natten och det känns. Behöver mycket eget utrymme om jag ska kunna vara mig själv.

MEN. Läste min gamla årsresumé och blev typ rörd över hur mycket jag ändå åstadkommit. 2017 var verkligen året som prövade mig. När mitt sviktande självförtroende tvekat och tidigare sagt nej, har min självkänsla överröstat med ett högre ja. Ja, jag kan. Och det verkar som om jag kunde och tog mig igenom hel ut ur det? 

Gjorde du något 2016 som du aldrig gjort förut? Många! Varit utanför Europa, tagit emot diplom i en slottskammare, tagit en omedveten springnota på lyxig restaurang, jobbat på sjukhus, couchsurfat, bott på ett kvinnohostel, spräckt min mobilskärm, fått jobb som fotomodell ...

Genomdrev du någon stor förändring? Om! Tänker att resorna jag har gjort varit otroligt utvecklande men även tiden emellan, när jag varit hemma har jag gått igenom mycket privat tillsammans med mina vänner som bidragit till en uppdaterad version av min person. 

Blev någon/några av dina nära föräldrar i år? Nej men min syster preggo och i januari blir jag nog moster!!!

Vilka datum från år 2015 kommer du alltid att minnas? Mm, har många såna. Men dagen jag flög till Sydafrika var verkligen speciell. Samma som när jag landade och träffade alla fina människor jag lärde känna där för första gången och min känsla av att allt skulle bli bra bekräftades. Senare på samma resa vakande jag en morgon av att bergen brann intill huset och vi var tvungna att evakuera klockan tre. 

En annan dag somnade bredvid Bea i solen i somras. Våra kroppar var så oroliga ett tag och orden hade tagit slut, men att göra ingeting tillsammans under tystnad och bara dela en stund var nog det bästa vi kunde göra då. 

När Shanti och jag var på Festival del Mar. En helg i Småland. Dagen jag fyllde 25. När Lara och jag nakenbadade på ett japanskt badhus med varma vattenkällor (onsen). Näst sista helgen jag var i Japan och Maya och jag hälsade på Sakura.

Dog någon som stod dig nära? Nä, phju. 

Vilka länder besökte du? Sydafrika och Japan.

Bästa köpet? En cykel. Träningskort på Hagabadet, lol. All nödvändig och onödig skit jag köpt i Japan.

Gjorde någonting dig riktigt glad? Simma i vattenreservoarerna mellan vinodlingarna i Sydafrika och varje gång jag badar/doppar mig trots att det är skitkallt i hemma. 

Saknar du något under år 2017 som du vill ha år 2018? Hm. Kommer inte kunna flyga iväg som jag gjort ett tag nu men vill försöka fortsätta utforska Sverige. Norr till Söder. Skulle så gärna vilja åka till Piteå i sommar och bo i en kyrkstuga som mina morbror tar hand om. 

Vad önskar du att du gjort mer? Jag vet inte? Det är många saker såklart men mycket av det har har inte blivit av pga omständigheter. Hade tex velat se mer av Japanska landsbygden, men svårt när studentvisum inte går att kombinera med tåg-pass. Sånt, typ.

Vad önskar du att du gjort mindre? Låtit mitt mående bero på andras bekräftelse. 

Favoritprogram på TV? Inte många timmar tv men Stringer Things? Plöjde säsong I och II med Lara i Tokyo. Det var <33

Bästa boken du läste i år? Hmm. Läst mest fakta, som Kroppslighetens mystik av Jonna Bornemark som ofta är med i Filosofiska rummet i P1. Lyssnar på alla avsnitt hon är med i. Den var ju spännande. Men Förlossningen av Måns Wadensjö är nog bästa fiktion. Älskar små historier som är totalt proppfulla av betraktelser och beskrivningar av miljön. 

Största musikaliska upptäckten? Hittat till Ane Brun's syster Mari Kvien Brunvoll. Till exempel! Men mycket mer. 

Vad var din största framgång på jobbet 2017? Jag vet inte om det kan kallas framgång men älskade mitt sommarjobb på Lundby nya och gamla kyrka i sommras. Så glad att jag, efter ca 10 skamlöst tjatiga samtal med x antal personer inblandade, fick det. Skulle väl vara den prestationen att jag orkade ta det heh. Hade sen knappt 1 km till jobbet och de finaste kollegorna jag någonsin haft. 

Största framgång på det privata planet? Om jag tyckte det var lite motigt att resa och röra på mig innan så tycker jag verkligen inte det är en grej längre. Det har varit hela mitt liv detta året. Att jag kan säga att jag varit gladare för förstagången sen 2014.

Största misstaget? Att jag inte gjords grundligare research inför Japan och att jag inte läste en kurs i japanska språkat när jag var här. Hur tänkte jag där? Tänkte inte alls. Jävligt outnyttjad tid hur som helst. 

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Gladare. Och gladare kommer jag bara bli. Känns så nu åtminstone.  

Vad spenderade du mest pengar på? Hyra i Tokyo. Herrejävlar. 

Något du önskade dig och fick? Ja! Utforska en bit av världen. Nya smaker. Lust på livet.  

Något du önskade dig och inte fick? Klart. 

Vad gjorde du på din födelsedag 2017? Åkte med mamma till Tjörn och gick på Akvarellmuseet. Åt mat på restaurang. Blev överraskad med mycket fint kalas hos Johanna med de finaste jag känner på kvällen. Det var en äkta bra dag.    

Vad fick dig att må bra? Tänja på mina gränser. Träffa nya och fina människor. Vara i vackra landskap. Yoga, meditera och jogga regelbundet. 

Vem/vad saknade du? Mina kloka kompisar. Min lägenhet. Mitt modersmål. 

De bästa nya människorna du träffade? Jens, Staffan, Maya, Sakura och Ayaka. 

Mest stolt över? Att jag stod upp för en av mina största drömmar och åkte iväg. 

Högsta önskan just nu? Att vintern blir vacker och att jag får vara med människor jag mår bra med. 

Vad tänker du göra annorlunda nästa år? Behöver ju inte ta i från tårna och göra totala omvädingar som jag gjort detta året. Inte så många åtminstone. Satsar istället allt jag har på att göra 1 mildare variant. Men det kan jag inte berätta om, än. 

Kabuki med Ayaka

Hallå! Jag lever! Bloggen också. Men bara knappt. Idag är det en vecka sedan jag landade på Landvetter men jag har gett mig tid till att även landa mentalt. 

Till den början var jag helt överväldigad över att vara tillbaka. Möjligheten att prata med vem som helst när som helst. Var eventuellt liiite väl entusiastisk på Kastrup. Läsa på skyltar, ingredienslistor. Äta normala saker. Gå på höger sida igen. Allt sånt. Sprack till och med på rösten när jag såg min pappa då han hämtade mig. Men i helgen som var gick jag in i en (symbolisk) vägg av känslor att ta ställning till som kom med att jag mött så många människor och relationer som liksom legat på paus i tre och en halv månad. Phju. 

Även om jag umgåtts med vänner i Tokyo har jag hållit mig mycket i bakgrunden av naturliga skäl och nu skakar större sociala sammanhang mig. Inte mycket, men tillräckligt. Så jag står kvar i skuggan ett jag till tills jag acklimatiserat mig till min nya / gamla miljö. 

Nåväl. Nog om det. Det sista jag gjorde innan jag åkte var ta en sista kaffe med Ayaka på Kabuki, dit hon tog mig första gången vi sågs om du minns. Som jag älskar det stället. 

IMG_3009 (1).jpg
IMG_3015 copy.jpg
IMG_3035 copy.jpg
IMG_3033.jpg
IMG_3025 copy.jpg

Och den gulliga människan hade med sig en anteckningsbok som hon gjort (!!!) på hennes jobb i pappersbutiken. Hon valde bruna o-linjerade sidor för hon vet hur mycket jag tycker om brunt och för att jag skulle kunna välja om jag vill skriva eller klistra in bilder i. <3 Alltså. Den gesten. Blev helt rörd och nästan arg på henne för att hon är alldeles för snäll och omtänksam.

IMG_3029 copy.jpg

Tänker att det kommer att komma en del inlägg med gammalt material ett tag nu. Hoppas det är okej med er. Ska väl också sätta hop någon sammanställning över min tid i Japan men också året som gått och kanske om jag känner jag mig produktiv och gör en kort Tokyo-guide med. Skulle det vara kul?

Dag två i Kobochizowa

Ingen som följer Sakura på någon social kanal kan missa att hon är en talang. Bland annat så sjukt fina screentryck och när vi vaknade upp på söndagen frågade Maya om hon inte kunde tänka sig att trycka något på hennes tygväska.

Efter frukost gick vi till gästhuset aka ateljén, valde motiv och såg på hur hon på fem minuter gjorde sin grej.

IMG_1969 copy.jpg
IMG_1991 copy.jpg
IMG_2007 copy.jpg
IMG_2019 copy.jpg

Här är Masatoshi, han bor också i huset tillsammans med Sakura och hennes pojkvän.

IMG_2018 copy.jpg
IMG_2083 copy.jpg

Sen packade vi in oss i bilen och åkte förbi ett bageri på vägen. Jag älskar utflykter som börjar på ett bageri. Kanske det bästa med Sakura och Maya är att vi har samma tempo och vill göra samma saker. Känns som om jag kännt dom alltid. Inget är knotigt. Allt är enkelt med dom. 

IMG_2053 copy.jpg
IMG_2067 copy.jpg
IMG_2059 (1) copy.jpg
 
IMG_2076 copy.jpg
IMG_2071 copy.jpg
IMG_2086 copy.jpg
IMG_2090 copy.jpg
IMG_2108 copy.jpg

Ojiragawakeikou Valley Road i Hokuto. 

IMG_2156 copy.jpg
IMG_2170 copy.jpg
IMG_2182 copy.jpg
IMG_2191 copy.jpg
IMG_2201 copy.jpg
IMG_2208 copy.jpg
IMG_2224 copy.jpg
IMG_2229 copy.jpg
IMG_2320 copy.jpg
IMG_2326 copy.jpg
IMG_2329 copy.jpg

Sen åkte vi och köpte mjukklass och lite senare till Nobeyama Radio Observatory och kollade på parabolerna men eftersom några forfarande är i bruk är de lite försiktiga med säkerheten och vill inte att någon tar bilder på dom förutom med mobilen.

IMG_2339.jpg
IMG_2349 copy.jpg
IMG_2353 copy.jpg
IMG_2355 copy.jpg

Som jag skrev på Instagram nyss vet jag fortfarande inte om jag är gladast för att jag blev färdig med min kandidatessä, trots vrålförkyld haft finaste helgen och fått nya vänner för lajf, att vi tvärnitade på landsvägen och parkerade i vägrenen pga fullmåne eller att det är tio dagar kvar till jag åker hem.

Nu är jag bara tre dagar närmare Sverige. TRE. Statusen är samma. Så oroligt glad att jag fått träffa och lära känna ett litet gäng här. Det är mer än vad jag någonsin trott och vågat hoppas på. 

En helg i Kobochizawa

Hallå, hej! Hade en så himla fin helg förra helgen. Fyllde ett helt misseskort och fotade en och en halv film ananlogt men efter att jag lämnade in kandidatessän i fredags har det tagit fysiskt emot att sätta sig med datorn, logga in på bloggen och leverera något. Ibland vill en faktiskt bara kolla på Första dejten eller typ Veckans brott. Do you feel me??? Sen har jag varit och är fortfarande förkyld. Blir andfådd av några trappor, hostar och väser. 

I alla fall. 

Lite innan tolv i lördags plockade Sakura upp Maya och mig som åkt buss till Kobochozawa och som ligger i Yamanashi prefektur drygt två timmar utanför Tokyo och tog oss till första stoppet:

IMG_1529 copy.jpg
IMG_1540 copy.jpg

Här sitter dom och väntar på soppa. Älskar utflykter som börjar med soppa.

IMG_1548 copy.jpg
IMG_1545 copy.jpg
IMG_1557 copy.jpg

Sen: tillbaka till baksätet i Sakuras bil. En sån enkel grej men som jag tycker är så lyxigt är att luta huvudet mot fönstret och bara följa medan någon annan kör en genom vackra landskap. 

IMG_1520 copy.jpg
IMG_1571 copy.jpg
IMG_1577 copy.jpg

Andra stoppat: en kulle med susuki.

IMG_1584 copy.jpg
IMG_1592 copy.jpg
IMG_1595 copy.jpg
IMG_1605 copy.jpg

Behöver jag ens påpeka hur allt hade en frisk aura runt sig? Bergen, den blåa himlen, varma solen men kalla vinden och höga luften. FRISKT. 

IMG_1608 copy.jpg
IMG_1617 copy.jpg
IMG_1618 copy.jpg
IMG_1623 copy.jpg
IMG_1628 copy.jpg
IMG_1653 copy.jpg
IMG_1637 copy.jpg
IMG_1672 copy.jpg

Tredje stoppet: ett träsk eller ett stycke sumpmark? Kanske. 

IMG_1688 copy.jpg
IMG_1674 copy.jpg
IMG_1719 copy.jpg
IMG_1729 copy.jpg
IMG_1749 copy.jpg
IMG_1778 copy.jpg
IMG_1789 copy.jpg

In i bilen igen och köra till fjärde stoppet: ett kombinerat kafé och en andrahandsbutik.

IMG_1800 copy.jpg
IMG_1818 copy.jpg
IMG_1805 copy.jpg

Jag som varit en mycket bestämd earl grey-tjej köpte min första kopp chai och en kaka. Vet inte varför jag varit så skeptisk mot alla kryddor i mitt tidigare liv. Det är ju jättegott.

IMG_1807 copy.jpg
IMG_1828 copy.jpg

Kolla vad mycket grejer! Och skymningen. Kolla skymningen!!!

IMG_1866 copy.jpg
IMG_1834 copy.jpg
IMG_1845 copy.jpg
IMG_1857 copy.jpg
IMG_1873 copy.jpg
IMG_1853 copy.jpg
IMG_1885 copy.jpg

Sist av allt stannade vi och köpte mat på vägen hem och tillbaka till Sakura. Lagade sen en varm gryta tillsammans med hennes två sambos och spelade spel. Vid nåt tillfälle somnade jag till på soffan men vaknade en stund senare av att någon tagit fram en gitarr och en annan spelade piano. Till efterrätt hade jag tagit med mig tre sorter av Annas pepparkakor och två stycken ostar som åts i sann advents-anda men de bilderna jag aldrig tog får ni föreställa er själva. 

Coffee n pancakes, pls

IMG_1499 copy2.jpg

Hade det ändå helt okej i torsdags. Satt hemma och skrev till klockan blev typ tolv. Sen gick jag ner till snabbköpet som ligger precis under lägenheten och skrev ut texten. Älskarr att det står en kombinerad skrivare/kopiator/scanner i varje liten combini. Bara att plugga in sitt usb och mata den med några mynt.  

IMG_1488 copy.jpg

Sen gick jag till ett stört gulligt ställe några hundra meter bort. Tanken var att jag skulle ta Lara hit men caféer har tydligen i regel stängt på söndagar. Vad är grejen med det? Trodde meningen med söndagar var att sitta på café. Så mycket jag inte greppar med miljonstaden Tokyo. Den kan verkligen ge en allt. Och ibland ing-en-ting. 

IMG_1506 copy.jpg

Köpte i alla fall löjligt gott kaffe och pannkakor som kom med smör, sirap och socker. Samt två krispiga chokladstänger. Vill tro att de fjäskade speciellt för mig men det vet jag förstås inte säkert. Oavsett sött o gott när en korrekturläser.  

IMG_1512 copy.jpg

Ätit nästan uteslutande japansk mat i tre månader nu. Lider inte direkt av det. Vilket ställe än en går till, spelar ingen roll var, serverar bara bra och gott. Svårt med vegetariskt skålart men har typ aldrig blivit besviken. Börjar dock bli lite less på smakerna som upprepar sig. Och att jag ibland kan sakna en huvudrätt som smakar riktigt mycket. Japansk mat har ett helt annat upplägg än vad jag är van vid och är väldigt mild i grunden om en inte har alla små tillbehör, som för att kompensera, är mycket intensivare är resten. Typ: wasabi, alla tänkbara inläggningar och fermenterade saker och sura plommon.

Längtar så mycket efter kryddiga teer, mustiga soppor och grytor, starka senapsvinigretter, vitlöksmarinerade rotfrukter, örtiga röror och bönbiffar. Ge mig tacos, chili sin carne och chanterelle et soya au vin. (Eget påhitt).

Jag vill ha hummus, ajvar, curry, surkål, dhal, baba ganoush, mangosalsa, pesto, soltorkade tomater, kapris, oliver, ättiksgurka och pepparrotskräm.

Baka saffranscones, koka vilda bärkombinationer och äpplemos till gröten. Lägga tumstorm bitar ingefära i min smoothie.

Bjud mig på choklad med hög kakaohalt, mögelost, bröd med frukt och nötter i, salt knäck, salmiak, all tänkbar glögg och mörkrostat kaffe med tjockt skum på. 

Det var väl allt. Tack så mycket. Vsg för mat-tips.