Ways of Seeing

 

Är väl sist på bollen men fick ett tips som var så bra att jag tänkte att jag kunde bjussa på! Ways of seeing är en liten serie på fyra delar från 1972 ( ! ) som jag just nu tar mig igenom enligt modellen ett avsnitt / kväll. Poppar popcorn i kastrullen och tänder ljus. Det är en överlevnadsstrategi såhär års.

 
 

Varje avsnitt lyfter en ämne som sen problematiseras i ett historsiskt och ett samtida perspektiv. Till exempel, i avsnitt två som handlar om manlig blick tar de upp hur den har skildrats i klassiskt måleri kontra modern media och i slutet av programmet har några kvinnor en diskussion där de tar upp deras upplevelser av filmen och från självupplevda erfarenheter och reflektioner.

 
 
 
 

John Berger som leder programmet är sådär jättegullig, har mycket ögonbryn som oavbrutet rycker lite när han pratar sin brittiska engelska med inlevelse och är precis så där pedagogisk som en önskade att alla lärare var genom hela ens skolgång.

 
 

Tycker så bra om formatet på en här lilla serien. Programmen är en halvtimme långa och tröskeln är låg men utan för den sakens skull tumma på kvalitén. Så kännes den så mycket mer aktuell än många andra produktioner som görs nu för den lägger så stor vikt vid att visa på att det alltid finns fler än ett sätt att se på eller göra läsningar av något. 70-talet, tack för påminnelsen! Se serien HÄR! Nu!