Självkänsla vs. Självförtroende

 

Jag har en sak som jag inte helt kan släppa och som jag skulle vilja att vi tar upp tillsammans. Det handlar om hur vi ser och uppfattar oss själva. Tänker att det kan vara en trigger till destruktiva tankar så vet du med dig att du är skör, hoppa över detta.

 
 

Sen jag kom hit har jag lyssnat till oändligt många timmar podd. Många av dom har varit olika typer av intervjuer eller av självreflekterande sort. Och jag har lagt märke till är att merparten uppger att de har väldigt mycket mindre självkänsla i förhållande till deras självförtroende. 

Ju mer jag tänkt på det desto tydligare har det blivit för mig att jag känner tvärtom. I min meningen gör inte jag någonting som någon annan kan göra bättre. Uttryckt lite krasst: jag är en medioker medelmåtta. Men - jag trivs med mig själv och tycker att jag är helt okej trots allt om det makes sense.

Jag har också märkt att låg självkänsla i mångas fall verkar ha varit en enorm drivkraft. Som kör på för att kompensera känslan av att inte vara tillfreds med vilka de är. De kämpar och på kuppen gör karriär på det. ( Eller det är väl en sanning med modifikation. De som syns / hörs i media har gjort det. Karriär alltså. ) Missuppfatta mig när jag säger att jag kan sakna den sortens motivation. Vad jag menar är att jag önskar att jag hade mod nog att tro på min egna förmåga. 

Det här kan förstås hänga ihop med att jag är en av fölket och inte utsatts för samma kritiska granskning eller fått främst prestationsbaserade komplimanger som jag kanske skulle fått uppleva ifall jag vore en känd personlighet. Men du fattar.

Vad känner du och hur ser du på dig själv?