Rutiner

06.30 ringer mitt alarm på morgonen men jag går upp tio minuter senare. Hasar mig ut ur rummet och stegen i trappan ner till toaletten är ryckiga. Måste ducka i dörren till toaletten så att jag inte ska slå i pannan och sjunker ner på sittringen som är elektriskt uppvärmd, reagerar på det varje morgon trots jag varit här i veckor redan. Tvättar mig och borstar håret och tänderna. Tar med mig en skål och en sked på vägen upp. Häller i havregryn, kanel och en skvätt sojamljök som jag ställer i kylskåpet.

Har någon gång skrivit lite koketterande om att jag ibland gör det kvällen innan? Det händer aldrig. 

IMG_6872 copy.jpg

Sen byter jag till rena underkläder, tunna svarta bomullsbyxor eller tights och en mjuk, mörk t-shirt. Tar på mig mina tofflor och när jag går ut är klockan runt kvart över sju. Brukar tänka på hur japanerna som jag möter ska uppfatta när jag kommer ner på gatan. Bredvid dom är jag så lång, nästan lite stor, ljus och märkbart slappt klädd till skillnad från deras strama kjolar och kostymer som är påväg till jobbet eller skolan.

IMG_6945 copy.jpg
IMG_6946 copy.jpg

Nu har jag börjat se och erkänna att jag motvilligt sticker ut i mängden men trehundra meter längre ner på gatan viker jag av trottoaren och kliver in i trädgården till Rinsho in templet. Bugar till munken om jag ser honom sopa ihop löven som trillat ner, annars trippar jag bara på stenarna som har obekvämt korta avstånd men vill heller inte gå på mossan emellan. 

IMG_6930 copy.jpg
IMG_6925 copy.jpg
IMG_6913 copy.jpg
IMG_6900 copy.jpg

07.30 möts vi i soudoun, rummet där buddhister sover, äter och praktiserar zazen som är samma sak som sittande meditation. Munken tänder en sticka med rökelse och slår signalen som betyder att första sittningen startar.

IMG_6905 copy.jpg

När trettio minuter har gått får vi tillåtelse att i fem minuter sträcka på rycken och räta ut muskler som domnat. Sen sitter vi trettio minuter till. 

IMG_6903 copy.jpg

När timmen gått bugar jag mot Buddah och munken, säger arigato eller ohayögozaimasu så gott jag kan som betyder typ godmorgon herren.

IMG_6955 copy.jpg

När jag kommer hem skivar jag en banan och mosar en annan med havregröten. Äter den med en känsla av vördnad. Aa. Så känns det.

IMG_6957 copy.jpg
IMG_6965 copy.jpg

Är på det hela väldigt ny med att meditera. Första gången var ju när jag vid den här tiden förra året var i England och blev meddragen till en by av Anne som var min wwoof-värd då. Satt på en heltäcknikcmatta tillsammans med ett gäng medelålders varje tisdag i en månad. Tyckte det var så fint på något vis och blev verkligen berörd av stämminen i sällskapet. Har prövat lite hemma sen men har inte fått till det. Behöver sammanhanget tror jag. 

Vet fortfarande inte om det är min grej att meditera men jag tycker om idén om medveten närvaro. Att skapa sig en rutin kring att ge sig själv utrymme för att inte göra något speciellt. Försaka vara i stunden. Släppa tänkarna på "då" och "sen". Det låter så flummig men jag vet inte hur jag ska formulera mig. 

Det kommer inte helt naturligt för mig att sitta i varken hel eker halvlotus, I wish, och det här kommer inte bli en blogg om att hitta sig själv med zen. Är kanske den stelaste och klumpigaste personen i din krets. Men det är väl lite av den anledningen jag som jag har hamnat här. Jag märker nämligen att meditationen hjälper mig att landa i mig själv. Hitta positioner där jag kan slappna av och bara vara.