Len som marmor

 

Årets julkappar bestod av nästan uteslutande det här. Små burkar i aluminium som jag fyllde upp med hemmagjort läppbalsam + två lite större i glas med en oljig salva för torra händer och fötter och med doft av bergamott och cederträ. Läppbalsamet blev ungefär hur bra som helst. Är en person som året runt behöver mjuka upp mina läppar och har länge saknat något som inte lägger sig ovanpå läpparna som en klibbig yta, innehåller ämnen som förebygger snarare än förvärrar + inte luktar typ vanilj. 

Det här är lite hårdare i sin karaktär men sjunker fint in i huden och innehåller bara bra grejer. Så jag tänkte dela med mig av ett recept som räcker till 3 - 4 dosor om 10 ml. 

  • 32 g Sheasmör Paradoxa
  • 17 g Vitt eller gult bivax
  • 2 tsk vegetabilisk och/eller kallpressad olja
  • 1 ml Eterisk olja
  • E-vitamin

Smält samman scheasmör + bivax i ett vattenbad. Bivaxet smälter vid 65°. Rör om tills allt löst sig och bildat en klar lösning. Lyft upp behållaren ur vattenbadet och rör ner eteriska oljor och eventuellt lite e-vitamin för längre hållbarhet. Fyll upp i burkarna och låt svala. 

Är en missnöjd med konsistensen efter att läppbalsamet har stelnat kan en enkelt smälta ner innehållet i burkarna då de är i aluminium direkt på spisen, droppa några fler droppar olja i och låt svalna igen. Klart!