Kyoto #2

IMG_0380 copy.jpg

Dag tre i Kyoto började med att vi gick upp tidigt och tog oss till Tan där jag bokat två platser för deras japanska frukost som serveras runt ett enda stort bord i två omgångar på morgonen. Är som ni kanske vet vid det här laget mkt nyfiken på det japanska köket men eftersom mycket mat innehåller kött och fisk tänkte jag att frukost kanske skulle vara liite mer vegetariskt och en bra ingång.

Frukost är förresten inte långt ifrån vår vanliga lunch. Verkar som om japaner äter lite av varje från samma meny, hela tiden? Tycker alltid det finns varianter av inlagda grönsaker, ris, ägg och soppa i alla rätter. Miso, soja, fisksås och alger sätter smaken.

IMG_0300 copy.jpg

Natto är namnet på fermenterade sojabönor och har en otrolig klibbig konsistens. Detta är en helt ny grej för mig sen jag kom hit. Försöker tycka om det men det smakar vidrigt och äckligt faktiskt. Går ner marginellt enklare i kombination med ett surt plommon som är ytterligare en ny smak i registret. 

IMG_0313 copy.jpg
IMG_0291 copy.jpg
IMG_0322 copy.jpg

Kokt ris med en rå äggula och lite soja är väl det som mest påminner om vår traditionella gröt men kommer nog aldrig ge upp greppet om mina havregryn.

IMG_0336 copy.jpg

Tyckte i alla fall detta var jättekul även om smakerna är något för skarpa för min smak klockan nio på morgonen men det var fint att sitta så nära köket och fråga kockarna om ingredienserna som arbetade bredvid. Lara o andra sidan som vanligtvis äter allt, lärde sig att även hon har sin gräns. Att den gick här och ratade det mesta. Fick lite dåligt samvete för det.

IMG_0368 copy.jpg
IMG_0370 copy.jpg
IMG_0342 copy.jpg

Efteråt gick vi en stund för att smälta måltiden och hade något slags mål att se något av norra delen av stan, men insåg att Kyoto är större än vad det ger sken av och tog beslutet att ta tre stationer norrut med tunnelbanan till Kuramaguchi.

IMG_0419 copy.jpg
IMG_0401 copy.jpg
 
IMG_0410 copy.jpg
 
IMG_0472 copy.jpg
IMG_0423 copy.jpg

Hittade till det buddhistiska zen-templet Daitoku-ji Temple och betalade inträdet till en av trädgårdarna. Mkt värd sysselsättning. Älskar detta. 

IMG_0428 (1) copy.jpg
IMG_0459 copy.jpg
IMG_0447 copy.jpg
IMG_0461 copy.jpg

Sen klämde vi en efterrätt på Stardust som är både en butik och ett vegansk fik. Gott så,

IMG_0528 copy.jpg
IMG_0493 copy.jpg
IMG_0505 copy.jpg
IMG_0525 copy.jpg
IMG_0498 copy.jpg