Jordärtskocka

 

Låt mig få mätta din tomhet och stilla din hunger. Det här är varken soppa eller stomp. Inte heller kompott eller puré. Den här föga beiga rätt som ser ut att vara tillagad i ett själlöst storkök kommer ta dina sinnen med storm. Eftersom jag (ännu) inte är ägare av någon stav eller hushållsmixer ställde jag fem rejäla jordärtskockor på medelhög värme tills knölarna gav efter tillsammans med havregrädde, en bujongtäning, en hel del vatten, svartpeppar, tre små vitlöksklyftor, bottenskratpen av en nästan tom burk crème fraîche samt den sista stumpen av en italiensk hårdost, av den typen som matbutikerna säljer som substitut för lyxig parmensan. 

Med den här rätten ber jag dig ha tålamod. Bli inte avskräckt om det tar några timmar tills den nått sin rätta, krämiga konsistens. När den har det - är all tid förlåten och glömd. 

PS. En god sås reder i stor sätt sig själv, som tidsfördriv utöver tidigare länkad låt, föreslår jag Fetmaland eller serien Grundsmaker som börjar med en djuplodnade lektion i salt, som lämpligt sorl i bakgrunden.