Grönsaksfond

 

Mitt bästa tips till en gourmand som vill hushålla med sin ekonomi när de dyra chiafröna totalt kört matkassan i botten är att laga risotto på grötris istället för arborio som i stort sett är samma spannmål men med annat namn. Det kostar nämligen bara en bråkdel så mycket men kan vara lite svårt att hitta i hyllorna efter säsong. Köp upp ett litet lager efter jul så har du så det räcker. Funkar för övrigt lika fint till sushi. Tips, tips!

Mitt näst bästa tips är att koka grönsaksfonden själv på vad en kan finna längst in i skafferiet eller kylskåpet.

 
 

Själva grundidén går ut på att ta till vara på alla de där stuvbitarna som blir över. De du inte trodde var något att ha och slängde i komposten. Men knölar, toppar, ändar, stjälkar och skal är en sällsynt suverän tillgång när en ska koka sin egen fond. Till detta har jag till och med vigt ett eget frysfack som jag dumpar alla skruttar i. 

 
 

Här hittar en salladslök, röd, gul och vit lök, purjo, aubergine, morot, vitkål, champinjoner, zucchini samt sparris.

 

Fräs med en klick smör och lite rapsolja. Fyll sedan kastrullen med vatten. Koka under lock på svag värme.

 
 

Sila bort grönsakerna efter en knapp halvtimme men fortsätt sjud fonden lika länge till. Stumpar av sparris och liknande tenderar att göra fonden besk annars.

 
 

Fyll därefter foden i en flaska och förvara i kylen tills tillfälle ges. Risotton tar vi en annan dag! xxx

PS. Ekologiska råvaror är att föredra! Då fonden består till stor del av diverse ytskikt är det eftersträvansvärt med grönsaker som är fria från gifter i form av besprutningar. Säger kanske det självklara men du fattar.