Carlos Motta

012315_5423.jpg
 

Som jag skrev igår har jag varit på invigningen av Carlos Mottas utställning For Democracy There Must Be Love på Röda Sten Konsthall! Har verkligen haft huvudet fullt med 1000 olika saker det senaste och har liksom inte tagit mig tid till att sätta mig in i vem den där Carlos är eller vad utställningen handlar om. Har fortfarande inte tagit mig igenom allt material som tagits fram men hittills gillar jag vad jag ser. 

Vad jag nu vet är dock att Carlos Motta har rötter i Colombia (därav Christofer Columbus skepp), men lever och verkar i New York och mina tankar tills vidare är att det är en väldigt fin och väl genomarbetad både av konstnären och curatorn. 

Vad jag har förstått så handlar For Democracy There Must Be Love om ett ifrågasättande av vit, europeisk och manlig historieskrivning. Den handlar också om frågor som berör demokratisk representation och förtryck av individuella och kollektiva medborgerliga friheter. Om konstruktionen av politiskt minne och normer kring sexualitet och genus. 

Hela utställnings är fylld av referenser från Colombia respektive USA. Symboler och emblem från dåtid och nutid. Det dras paralleller mellan förkoloniala och koloniala kulturer i Latinamerika och samtida queerpolitik. Tycker det är ganska genialiskt. Mycket av utställningen bygger på ren, historisk fakta och skulle till exempel lika gärna publiceras som en vetenskaplig avhandling lik väl som konst. Jag gillar ju det. Kan verkligen gå igång på teori. Om du är som jag och bor i närheten eller har vägarna förbi Göteborg - ta dig ut till Klippan och spendera en söndag på utställningen som fyller fyra rum. Utställningen pågår fram till den 22:e mars.

X