Bröd

 

Nu blir det bröd på bloggen! För det är en typisk bra grej att ägna sig åt när det bara vräker ner utanför. Det gjorde det häromdagen och då gjorde jag den här. Bjussar på mitt bästa recept för sån är jag. :)))

 
 

Till två stora bröd behöver du:

  • 6 koppar mjöl
  • 2,5 koppar varmt vatten 
  • 1 paket torrjäst
  • Olja
  • Brödkryddor t.ex fänkålsfrön, kummin, anis

Lös upp ett paket torr jäst enligt förpackningen eller i något varmare vatten än fingervarmt i en kopp (av vanlig modell du dricker te / kaffe ur). Vänta tio minuter tills jästen börjat bubbla.

Under tiden kan du blanda 6 likadana koppar mjöl, gärna två olika typer eller fler i en bunke och gör ett liten grop i mitten. När jästen är klar häller du den i hålet. Vänta därefter ytterligare tio minuter med att hälla en + en halv till kopp med ljummet vatten. I den koppen kan du även blanda i brödkryddor du mortlat eller bara salt och några matskedar olja du tycker om.

Rör om med träslev tills degen lossnat från kanterna. Ta upp den om det behövs och knåda den litet på bänken / bordet och lägg tillbaka den under en varm och fuktig handuk. Jäs i minst en timme eller längre.

Halvera degen och lägg ena eller båda på en plåt. Knåda om och forma till önskad form. Skär sen ett mönster mitt uppepå om du vill och ställ dom i ugnen på 180°. Att värma upp ungen samtidigt som du ställer in brödet gör att det bakas jämt inifrån och ut.

Brödet tar en halvtimme men vill du ha en brunare skorpa kan du stänga av ungen och låta stå längre.

Klart!