Några regler

IMG_7449 (1) copy.jpg

Slå tärningen. Gå så många steg som tärningen visar på väster sida av vägen. Var konsekvent. Ta rygg. Veja om det kommer en cyklist. Stanna vid markerade övergångsställen. Nästa spelares tur. Parera två stycket mötande klungor av kontorsarbetare i kostym. Ett poäng. Nicka mot samtliga trafikkontrollanter. Dubbla poäng. Nu är det din tur igen. Om en lucka uppstår; gå snabbt om tre par klackskor i led. Misslyckas du? Stå över ett kast. Slå upp ett paraply utan att träffa en annan. Misslyckas du igen? Ursäkta två gånger. Ta tre steg bakåt. Bär skulden. Gå hem.

IMG_7460 copy.jpg

Ta tunnelbanan vid Hongo-Sanchome Station. Nr 21 på linjen. Välj sittplats. Placera väskan i knät, under sätet eller på hatthyllan. Stäng av ljudet på mobilen. Samtal över normal samtalston ger poängavdrag. Samtala helst inte alls. Väck ingen som somnat. Om X somnar på din axel vidtar du inga åtgärder. Om du finner situationen komisk och måste skatta, skratta ljudlöst. Inte ryckigt. Vaknar X är skamsumman övertrasserad. Skatta till närmsta medspelare till höger. Byt till pendeltåg. Kom ihåg: Glappet mellan tåg och plattform. En ståplats rymmer tre i rusning och ger en extra poäng per station. Sista tåget hem ankommer till station 00.23. Hinner du inte det förlorar du dagens omgång.

IMG_7455 copy.jpg

Ny omgång. Ta ett kort ur högen markerat med Chans. 'Du har en träff med X på Asakusa Station'. Ta ett nytt ett kort ur högen markerat med Allmänning. Läs adressen noga och notera i synnerhet adressens våning. Allmänning ligger i regel under eller över markplan. Ibland bredvid eller bakom angiven navigering. 'Destination saknas' enligt uppgiven gps. Gå vidare till 'Gå'. Har du Plan B och/eller C på hand kan du välja att kassera något av dessa kort. Annars stå över till ny omgång. Skratta åt saken.

Building my empire with tableware

IMG_7438 copy.jpg

Lovade ju att visa mina nya skålar i lönn som jag köpte SyuRo. Här är dom. Är väl töntig men är mycket nöjd med att jag lyckades norpa de två sista de hade. Pga är kär.

IMG_7446 copy.jpg
IMG_7448 copy.jpg

Dessa två tallrikar i något slags knottrigt stengods (?) är också ganska nya. Köpte dom i en av helgöppna butikerna i området kring marknaden Yanaka och Yanesen. Har generellt svårt med klassiska souvenirer men sånt här håller jag alltid ett vakande öga över. Samtidigt mycket petig. Ogillar starkt att konsumera för sakens skull. Det måste vara rätt kombination av form / färg / funktion / material. Lol. Nu letar jag med ljus och lykta efter de perfekta ätpinnarna, små skålar att ha soya i och någon duk kanske? Det skulle jag tycka vore kul.

Mvh din ytliga horder. 

En märklig men verkligt fin dag

Åå hurrni. Vet ni va. Sen jag var vid Fuji har jag bara mått så himla bra. Okej med ett litet undandrag från igår när jag var trött på att plugga och bönade om att någon kunde höra av sig till mig på FaceTime för att få ett avbrott. Heh. Har i alla fall flera halvfärdiga inlägg på gång men de får vänta ett tag. Den här dagen har varit för bra och för fin från morgon till kväll för att låta bli att publiceras nu. 

Började den med att jag i vanlig ordning mediterade i templet, bara ena halvan av tiden dock. Det var första gången jag gick mitt i. Ville egentligen inte det men behövde mer tid till att göra mig i ordning och hinna ta mig till Nui klockan halv tio för att äta frukost med Sakura som var i stan. 

IMG_7389 copy.jpg
IMG_7379 copy.jpg
IMG_7372 copy.jpg

Vet inte hur länge, men har följt Sakura som sakurafantasma väldigt länge. Träffade henne för första gången på ett event hon medverkade i för två veckor sedan varpå vi bestämde att vi skulle ses nästa gång hon kom tillbaka till Tokyo. Och som med Maya, föll jag även för Sakura omedelbart. Omöjligt att inte ju. Hon är lika fin och talangfull människa som hon verkar i flödet.

IMG_7387 copy.jpg
 
IMG_7385 copy.jpg

Vid elva behövde hon tyvärr åka hemåt igen men ser fram så mycket framemot att träffa henne igen första helgen i december när Maya och jag har planer på att besöka henne i huset hon ska flytta till om en månad och som är beläget bland kullar och berg en bit ut på landet.

Här började jag vela hurvida jag borde fortsätta att plugga eller ta ledigt och vara kvar på stan. Valde efter många men det senare. Gick sen länge i det kalla regnet i områdena kring Kuramae. Tycker så mycket om den här delen. Husen är äldre och det märks att området bär på en historia. Tröskeln till butikerna är liksom lägre. Människorna är påtagligt vänliga och pratglada.

IMG_7394 copy.jpg

SyuRo är ett sånt ställe där de till och med serverar en dryck när en kommer in bara för att titta. Tidigare har jag fått ett kallt glas smaksatt vatten, denna gången fick jag en liten kopp med något varmt och grönt te. Tack. Det var gott.

IMG_7397 copy.jpg

Har länge letat efter något att äta min gröt ur och hittade två små skålar i lönn som jag köpte. Kan fotografera dom och visa er längre fram om ni vill?

IMG_7400 copy.jpg

Sen fick jag en karta med mängder av markeringar på och lång beskrivning på vart jag borde gå och när. På ett speciellt ställe skulle jag gå till på en gång om jag hade tid. Och det hade jag ju. 

Några hundra meter bort hamnande jag här. I secondhand butiken Hakujitu.

IMG_7409 copy.jpg

På första våningen blev en ombedd att ta av sig skorna och därefter fick en ta sig upp i bara strumporna på en smal trätrappa. Blev stående här i mörkret en stund. Begrundade varenda grej och försökte ta in vart jag hamnat. Samtidigt mötte jag en tjej påväg ner från våningen ovanför som såg ungefär lika tagen ut som mig. Brukar inte ta kontakt med folk särskilt ofta men eftersom vi verkade befinna oss i samma overkliga bubbla, frågade jag henne on hon varit här förut. Hon svarade att hon hade det en gång tidigare.

 
IMG_7407 copy.jpg
IMG_7406 copy.jpg
IMG_7412 copy.jpg

Vi fortsätter att prata och efter en tag står vi på gatan utanför, hon håller mitt paraply medan jag fotograferar dörren. Jag frågar om jag får ta en bild på henne. Sen frågar hon mig om jag vill följa med och dricka kaffe. Det vill jag.

IMG_7413.jpg
 
IMG_7416.jpg
IMG_7421 copy.jpg

Bakom ännu en anonym dörr öppnar sig ytterligare en otrolig värld. Kabuki heter stället. Den här gången med en doft av nymalda kaffe och kakaobönor. Måste typ nypa mig för att förstå att jag inte drömmer. Vi pratar bort en timme eller mer. Jag vet inte.

IMG_7433 copy.jpg

Hon berättade att hon jobbat på Ikea men nu jobbar i en butik som ligger runt hörnet och som tillverkar handgjorda anteckningsböcker. Om tiden hon tog ett uppehåll från sina studier i engelska och åkte till Nya Zeeland på praktik. Att hon inte alls trivdes under de tio månaderna hon bodde där men att hon lärde sig mycket om sig själv och trots allt är glad hon åkte. Att hon heter Ayaka.

IMG_7422 copy.jpg

Fuji

Vet inte om det framgår hur feg jag innerst inne är i den här bloggen? Försöker aktivt att jobba på det där, för jag hatar hur den krymper min värld. Inte riktigt än, men om två, veckor har jag varit här halva min tid i Tokyo. Och inte en enda gång har jag tagit mig för att åka utanför på egen hand trots att längtat efter landsbygden. Fy fan vad långt inne här utflykten satt. 

Men i förrgår hände det. Okej jag erkänner att jag noga kollat upp tider och antecknat möjliga avgångar i mitt block. Gick till och med i måndags och frågade om jag fattat på terminalen. Är det bara jag, eller gör folk det? 

I alla fall. När jag mediterat på morgon gick jag hem, packade med mig mat, frukt, kameror, film, handduk, en varm tröja och laddade batterier som om jag skulle vara borta en månad. Sen gick jag till Tokyo Station. Köpte en biljett till Kawaguchiko och en annan från.

IMG_6979 copy.jpg

Att ta bussen till Kawaguchiko tar lite drygt två timmar. Har tagit för vana att använda timern på telefonen eftersom jag inte fattar vad de ropar i högtalarna. Och vägen är dit är så fin. Ju längre bort från Tokyo, ju bergiare blev det. Till sist kunde en skymta det mäktigaste av alla, Fuji.

Kom fram till den minsta lilla turistiga by du kan tänka dig. Promenerade först bara en lång stund mellan butikerna som var fyllda med fula souvenirer. Fascinerades av mängden på dom. Men alla såg bara bleka och fjuttiga ut i förhållande till den riktiga Fuji vars fot täckte mycket större yta hela än byn. 

IMG_7084 copy.jpg

I området kring Fuji finns flera sjöar. Kawaguchiko är en av dom och är nog den som ligger närmast en station. Lite mer än två kilometer. 

Gick dit, åt maten jag hade med mig på min handuk och inväntade skymningen. Gott så.

IMG_7109 copy.jpg
IMG_7118 copy.jpg
IMG_7152 copy.jpg
IMG_7178 copy.jpg
IMG_7182 copy.jpg
IMG_7199 copy.jpg
IMG_7197 copy.jpg
IMG_7211 copy.jpg
IMG_7219 copy.jpg
IMG_7220 copy.jpg
IMG_7236 copy.jpg

Rutiner

06.30 ringer mitt alarm på morgonen men jag går upp tio minuter senare. Hasar mig ut ur rummet och stegen i trappan ner till toaletten är ryckiga. Måste ducka i dörren till toaletten så att jag inte ska slå i pannan och sjunker ner på sittringen som är elektriskt uppvärmd, reagerar på det varje morgon trots jag varit här i veckor redan. Tvättar mig och borstar håret och tänderna. Tar med mig en skål och en sked på vägen upp. Häller i havregryn, kanel och en skvätt sojamljök som jag ställer i kylskåpet.

Har någon gång skrivit lite koketterande om att jag ibland gör det kvällen innan? Det händer aldrig. 

IMG_6872 copy.jpg

Sen byter jag till rena underkläder, tunna svarta bomullsbyxor eller tights och en mjuk, mörk t-shirt. Tar på mig mina tofflor och när jag går ut är klockan runt kvart över sju. Brukar tänka på hur japanerna som jag möter ska uppfatta när jag kommer ner på gatan. Bredvid dom är jag så lång, nästan lite stor, ljus och märkbart slappt klädd till skillnad från deras strama kjolar och kostymer som är påväg till jobbet eller skolan.

IMG_6945 copy.jpg
IMG_6946 copy.jpg

Nu har jag börjat se och erkänna att jag motvilligt sticker ut i mängden men trehundra meter längre ner på gatan viker jag av trottoaren och kliver in i trädgården till Rinsho in templet. Bugar till munken om jag ser honom sopa ihop löven som trillat ner, annars trippar jag bara på stenarna som har obekvämt korta avstånd men vill heller inte gå på mossan emellan. 

IMG_6930 copy.jpg
IMG_6925 copy.jpg
IMG_6913 copy.jpg
IMG_6900 copy.jpg

07.30 möts vi i soudoun, rummet där buddhister sover, äter och praktiserar zazen som är samma sak som sittande meditation. Munken tänder en sticka med rökelse och slår signalen som betyder att första sittningen startar.

IMG_6905 copy.jpg

När trettio minuter har gått får vi tillåtelse att i fem minuter sträcka på rycken och räta ut muskler som domnat. Sen sitter vi trettio minuter till. 

IMG_6903 copy.jpg

När timmen gått bugar jag mot Buddah och munken, säger arigato eller ohayögozaimasu så gott jag kan som betyder typ godmorgon herren.

IMG_6955 copy.jpg

När jag kommer hem skivar jag en banan och mosar en annan med havregröten. Äter den med en känsla av vördnad. Aa. Så känns det.

IMG_6957 copy.jpg
IMG_6965 copy.jpg

Är på det hela väldigt ny med att meditera. Första gången var ju när jag vid den här tiden förra året var i England och blev meddragen till en by av Anne som var min wwoof-värd då. Satt på en heltäcknikcmatta tillsammans med ett gäng medelålders varje tisdag i en månad. Tyckte det var så fint på något vis och blev verkligen berörd av stämminen i sällskapet. Har prövat lite hemma sen men har inte fått till det. Behöver sammanhanget tror jag. 

Vet fortfarande inte om det är min grej att meditera men jag tycker om idén om medveten närvaro. Att skapa sig en rutin kring att ge sig själv utrymme för att inte göra något speciellt. Försaka vara i stunden. Släppa tänkarna på "då" och "sen". Det låter så flummig men jag vet inte hur jag ska formulera mig. 

Det kommer inte helt naturligt för mig att sitta i varken hel eker halvlotus, I wish, och det här kommer inte bli en blogg om att hitta sig själv med zen. Är kanske den stelaste och klumpigaste personen i din krets. Men det är väl lite av den anledningen jag som jag har hamnat här. Jag märker nämligen att meditationen hjälper mig att landa i mig själv. Hitta positioner där jag kan slappna av och bara vara.